Oporavak nakon transplantacije kose

Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti nakon dva dana. Povratak umerenoj fizičkoj aktivnosti dozvoljen je nakon dve nedelje, dok se sa treningom treba sačekati do dva meseca.

Svaki pacijent nakon transplantacije kose dobija steznik koji sprečava spuštanje otoka, preventivno lek protiv bolova i set za negu davajuće regije i transplanata. Ukoliko pacijent poštuje uputstva nakon transplantacije kose sapphire FUE tehnikom, ne postoji razlog za brigu oko uspešnosti same procedure.

Dan nakon intervecije, pacijent dolazi na kontrolni pregled i prvo pranje kose. Gaza koja se nalazi na potiljačnoj regiji (zadnjem delu glave) skida se i više se ne vraća. Tom prilikom dobićete savete kako samostalno da održavate donorsku regiju i transplantiranu kosu.

Mora se voditi računa da se fizički ne povredi tretirani deo u periodu oporavaka (11 dana), posebno povesti računa pri oblačenju ili skidanju garderobe preko glave. Nije dozvoljeno prekomerno konzumiranje cigareta i boravak u zadimljenim prostorijama, upotreba bilo kojih vrsta droga i korišćenje lekova ili kozmetičkih preparata bez konsultacije sa doktorom. Takođe, nije preporučen boravak u saunama ili kupanje u moru ili bazenu, kao i direktno izlaganje Suncu prvih mesec, dva dana (ili koristiti zaštitu u vidu šešira, kape, kačketa, marame).

Druga kontrola je 11 dana nakon intervencije, kada se uklanjaju preostale krastice. Ukoliko pacijent nije u prilici da dođe lično, dobiće online upustva.

Važna napomena je da kosa koja je transplantirana počinje da opada nakon 14 dana, zatim naredna 3-4 meseca stagnira, da bi tek posle tog perioda počela postepeno da raste. Prvi rezultat ćete videti nakon 6 meseci a za konačne rezultate treba sačekati 12-15 meseci.

Preporučeno je šišanje samo makazicama. Šišanje mašinicom u predelu davajuće regije nije preporučeno u prva dva meseca, dok transplantiranu kosu mašinicom možete šišati tek nakon godinu dana. Izbegavati upotrebu gelova, sprejeva i farbi.

Podeli:

Oslali članci :

Zakaži termin